RSS

Сирни заговезни и…Моя първи книгоразделител

27 февр.

Вчера беше Сирни Заговезни.
Сирни заговезни е празник с променлива дата в народния календар. Източно–православните християни празнуват Сирни Заговезни (Прошка) винаги в неделя, 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни.

Българската православна църква почита църковния празник сиропусна Неделя , наричан от народа Сирни заговезни. Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни, а след него, започва Великият пост.

Празникът се нарича още Поклади и Прошка. По традиция на Сирни заговезни близки и познати се опрощават помежду си за всякакви провинения през изминалата година. На някои места в България след вечерното богослужение става опрощаване на църковните служители с християните. Така те следват предупреждението на Иисус Христос: „Ако не простите на човеците прегрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви”.

В неделя се палят огньове (клади) и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се нарича и Поклади. В някои краища на България е разпространен обичаят оратници (огруглици) – това са факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си и по този начин прогонва бълхите от къщата.

Много популярен е и обичаят хвърляне на стрели (още известни като бутарници или ботурници). Всеки ерген изстрелва с простичък, направен от самия него, лък (подострена пръчка, на върха на която е стрелата, на която има специална дупка, за да се закрепи успоредно на пръчката, и по-голямо дърво или сопа, с която се удря пръчката) запалена стрела в двора на момата, която си е харесал. Обикновено това продължава до късна доба на Заговезни. Семейството на момата стои будно, за да гаси пламъците, докато тя самата събира стрелите. Която мома събере най-много стрели от двора си, тя е най-лична и най-харесвана. За трапезата на Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. Прието е да се извършва и обичаят хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

На Сирни Заговезни по-младите обикалят по-стари роднини и близки – свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри и искат прошка и целуват ръка на домакините, като изричат традиционните думи на прошката: „Прощавай, мале, тате”. „Просто да ти е, Господ да прощава” пък е задължителният отговор. Затова празникът е познат още и като Прошка.

Според традицията по-възрастен не може да иска прошка от по-млад член от семейството. В седмицата преди Сирни заговезни в някои тракийски селища тръгват кукерски дружини. Маскирани мъже, облечени с кожи и накичени със звънци, обикалят по домовете, разиграват комични сценки и благославят за здраве и плодородие. В групата обикновено има водач, наричан „хаджия”, и „кукерска булка” или „баба” – мъж, облечен в парцаливи женски дрехи и с парцалено бебе в ръце. Обредността на Сирница е подчинена на подготовката за великденския пост, който трае 49 дни. Затова и носи идеята за „последно облажаване”. За последно може да се хапват млечни храни. Забраната за сватби след Сирни заговезни също е символична. Постът не означава само вегетарианство. Сексът също е строго забранен. Постенето е своеобразна магия, която трябва да предизвика плодородието. В традицията той означава временна смърт, след която задължително следва ново раждане. Така се символизира вечният кръговрат, завъртане на цикъла от безплодие към плодовитост.

Тъй…у дома, освен Прошка, най-популярно е хамкането :).. Традиционно дечицата се пробват кой пръв ще успее да лапне бялата халва..
Обикновено успява най-малкото 🙂
Та..покрай залисията вчера не стигнах до компютъра да публикувам това и да ви поискам прошка..ама..макар и със закъснение- прощавайте, ако някой с нещо съм обидила през изминалата година- не е било нарочно.

И..за да не е публикация без нещичко направено от мен с любов, ще ви покажа моя първи книгоразделител, който правих вчера..
Както се досещате, той е вдъхновен от последното 4-то предизвикателство на Тони по случай рождения ден на нейния блог.
Да си призная от доста време умувам какъв книгоразделител да направя, понеже..както се досещате у дома се четат доста книжки, особено с детски приказки..
По принцип традиционно имаме четене на приказки преди сън. Това е времето след „Сънчо“, когато сме се изкъпали, измили сме зъбките и..сме облекли пижамките са спане.
Следва гушване на възглавничките и… четене на приказки.. Дали ще е една, две или повече броя на приказките се определя от..експедивността на предишните дейности.
Определили сме краен час за гасене на лампата 21ч, и…ако до тогава не сме се приготвили, оставаме дори без приказка. Това разбира се се случва изключително рядко. Обикновено в 20.15 сме по възглавниците..
Независимо от уговорките , приказките винги ни се струват малко и..винаги имаме уговорки за „Още само една приказка, мамо“..
Какво да ви разказвам- вероятно и на вас ви е познато..
Та..
По този повод, реших книгоразделителя да е по-специален..
Вижте го и вие:

Няма да повярвате, но..ПОДЕЙСТВА!
Когато снощи, прочетохме последната приказка, която бях запланувала и чух „Още само една приказка, мамо“.., показах книготразделителя и попитах: „А тук, какво пише?“ :):):) Последва целувка за лека нощ и..гасене на лампата без никакви възражения 🙂
Още не съм показала другата страна на книгоразделителя, която е предназначена за почивните дни.
В почивните дни, традицията у дома включва и сутрешно четене на книжки..
Сигурно ви е познато, тупуркането на малки, сладки детски крачета, които бързат към спалнята с книжка под мишници и думичките: „Мамо, днес не сме на детска градина и не бързаме за това..- ЧЕТИ приказка..“.
У дома това винаги действа, още повече че удължава времето за събуждане и по-скоро ставане от леглото..
Следва..четенето на приказка .. Дали ще има ефект от обратната страна на книгоразделителя, ще видя в края на седмицата. Ето как изглежда той:

Ако се питате каква му е идеята…- идеята е да ускорим ставането и приготвянето на закуската , ако на някой малчуган много му се иска да прекара цял ден по пижама в спалнята…
Та..това е от мен за сега..
Пожелавам ви един чудесен ползвотворен ден и една много усмихната работна седмица!

 
11 коментара

Публикувано от на февруари 27, 2012 в книгоразделител

 

11 отговора на “Сирни заговезни и…Моя първи книгоразделител

 1. Cvety

  февруари 27, 2012 at 10:23 am

  Готина идея и изпълнение, а и щом върши работа – чудесно 🙂 Желая ти успех в предизвикателството, и в края на седмицата с обратната страна!

   
 2. Neli

  февруари 27, 2012 at 11:08 am

  Оооо, Краси – чуден е! Поздрави и успех!

   
 3. Елена

  февруари 27, 2012 at 12:10 pm

  Страхотна идея и много красиво изпълнение. Смятам по-нататък, когато четенето на приказки ни стане ритуал, и аз да се възползвам, от идеята 🙂

   
 4. kenli

  февруари 27, 2012 at 12:53 pm

  По прекрасен начин си успяла да накараш вечно искащите още и още малчугани да правят това, което трябва!Красива и чудесно изпълнена идея! Поздрави!

   
 5. kami_bonbona

  февруари 27, 2012 at 4:23 pm

  Колко са сладки, много ми харесват.Много мил начин да кажеш "Лека нощ" или "Добро утро". Поздрави!

   
 6. Valchen

  февруари 27, 2012 at 4:34 pm

  Чудни са и двата! Ще пробвам идеята ти за малките сладури вкъщи!

   
 7. miriams28

  февруари 27, 2012 at 4:38 pm

  оо страхотен е ,поздравления и успех в предизвикателствотопоздрави и хубава вечер

   
 8. Miss Emerald

  февруари 27, 2012 at 7:54 pm

  Краси, с особено голям интерес изчетох публикацията ти, касаеща този толкова идеен книгоразделител! Да не говорим колко сладурски изглежда с този Мечо и колко прекрасни идейки си вмъкнала в него! Пожелавам ти и втората страна да подейства и да запазите действието и на двете страни!Благодаря ти, че се включи и в Предизвикателство №4 не само с участие, но и с идея за укротяване на малчугани, искащи още и още приказки за лека нощ!И нека ти е простено, прощавай и ти!

   
 9. Kakichka

  февруари 27, 2012 at 9:57 pm

  Страхотен е разделителя,сигурна съм че заради него ще ти простят четенето на "само" две приказки. А пазарлъка вечер ми е добре познат :)вече наизуст знам Карлсон, Пипи, Франклин и тн.

   
 10. Natallia

  февруари 28, 2012 at 6:16 am

  Забавные такие! Очень нравятся!

   
 11. Donika

  март 1, 2012 at 8:45 pm

  Краси сега виждам книгоразделителя, много сладурски и идеен. Развесели ме приятно:-)

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: